19# Uutta sanastoa

– ”Oli siinä varmaan kolme outoa.” Näin yksi opiskelija kommentoi meille annettua listaa. Neljä sivullista lääkehoitoon liittyviä termejä. Jotain hyötyä näyttää lähihoitajan koulutuksesta olevan sairaanhoitajan poluilla. Me muut sitten pyörittelemme silmiämme ja käymme opiskelemaan.

Olen pohjakoulutukseltani teologi. Käytän nykyisessä työssäni ainakin satunnaisesti kieliä, joiden aakkosia suurin osa ihmisistä ei osaa lukea. Osaan ammattisanastoa jota suurin osa suomalaisista  ei hallitse. Kuitenkin olen ihan pihalla kun kattofirman mies kyselee peltikattomme tyyppiä tai katsastusaseman henkilö innostuu kuvaamaan vikoja vähän liikaa. Kaikilla aloilla on oma ammattisanastonsa. Näin on oltava. Muuten olisi vaikea syventyä asiaan ammattitaidon vaatimalla syvyydellä. Ammattilainen osaa oman sanastonsa. Tosi ammattilainen osaa kuitenkin puhua ymmärtämättömälle käyttämättä tuota erityissanastoa. Teologin ja varsinkin seurakuntapastorin ja sairaanhoitajan työssä tämä on jatkuvasti läsnä oleva vaatimus. Tarvittaessa on osattava oma alansa niin rautaisesti että pieni lapsikin ymmärtää mistä nyt puhutaan.

Ammattisanasto ei aukene kuin opettelemalla ja käyttämällä. Listaan tähän alle muutaman tärpin sinua varten:

ENTEROTABLETTI: Käyttöikänsä loppupuolelle ehtinyt taulutietokone. Sellainen vehje jonka voi antaa lapsille, ilman että joutuu pelkäämään mitä tapahtuu. Yleensä painava. Saattaa tippuessaan vahingoittaa varpaita. Onneksi myös iästään johtuen suhteellisen paksu ja jakaa trauman leveälle alueelle ilman amputoitumisen vaaraa. Erittäin hyvä viihdyttäjä rokkotaudin aikana.

I.V.: Iltavapaa on se aika joka opiskelijalla jää itseään varten. Perheettömillä IV alkaa heti koulun jälkeen. Sitä kannattaa muistaa käyttää myös itsenäisten opintojen tai lääkelaskujen hoitamiseen. Toisille IV on aika lasten nukahtamisen ja oman nukahtamisen välillä. Arkisin siihen kuuluu paljon vaatimuksia mutta vähän suorituksia. Viikonloppuisin IV:n aikana voi kysyä parin lauseen verran puolison kuulumisia.

PER RECTUM: Satunnaisesti hallitseva tunne. Esiintyy molemmin puolin tenttiä. Erityisen yleinen penkin alle menneen kokeen palautuspäivänä. Lisäksi et halua olla huonoissa väleissä kenenkään kanssa joka tekee sinulle yhtään mitään PER RECTUM.

BIOSIMILAARI: Samanlainen maisema auton ikkunassa kuin tunti sitten. Suomessa metsä tai suo. Voidaan käyttää lauseissa: ”Millainen bio nyt näkyy? Similaari.”

FARMAKOKINEETTINEN: Ravintola-alan ammattilaisen valmistama, vähemmän epäkohtia sisältävä annos. Yleiset tunnusmerkit tälle annokselle ovat esimerkiksi elossa säilyneet porkkanat ja harmistumattomat possut. Sanan etuliite viittaa annoksen agraariin alkuperään.

BUKKAALITABLETTI: Idänkauppaan helpottamaan keksitty ihmepilleri. Tiivistää tavarajunassa tarvitun kuljetuskapasiteetin murto-osaan. Kaaliruokien ja ilmatorjunnan ystävät ovat saattaneet törmätä tähän tuotteeseen jossain vaiheessa elämäänsä.

RESORIBLETTI: Suosittu hiusmalli englannin kieliseen lukiokoulutukseen osallistuvien lomapaikassa.

GENEERINEN NIMI: Se mikä annetaan, kun mitään muuta ei keksitä. Matti ja Maija Meikäläinen, alokas Nönnönnöö ja SALASANA edustavat tätä nimeämisperinnettä.

ETERNAALINEN REITTI: Mikä tahansa kotikaupungista pois poikkeava matka takapenkkiläisten mielestä. Reitin eternaalisuutta mitataan ”milloin ollaan perillä” -kysymysten avulla. Saa vastauksen myös evankeliumissa Johanneksen mukaan (Joh 14:6). 

ANTIKOLIENERGINEN: Tuota nimessä mainittua kansallismaisemaa vastaan aktiivisesti toimiva. Tästä tilasta kärsiviä on nähty suurten rautakankien kanssa kampeamassa mäkiä kohti järviä. Eivät ilmeisesti tykkää ollenkaan siitä missä toisilla silmä nauttii.

TERAPEUTTINEN LEVYS: Tila, jonka saavuttaminen saa aikaan huomattavaa kehopositiivisuuttaa. Saattaa ilmetä rintakehän tai vatsan mittailuna. Riippuen tavoitteesta, voi ovesta kulkemaan mahtuminen olla hyvä tai huono asia. Mikä olisi sinulle terapeuttinen leveys?

P.O: Poissaoloja voi opiskelijalla on jonkin verran. Osassa opetusta POta ei saa kertyä ollenkaan. Osassa kursseissa 100% läsnäolopakko tarkoittaa samaa kuin 80%. 80% tarkoittaa joskus samaa kuin aivan sama. Kaikki opettajat eivät POta ollenkaan. Ovatpa vain tyynesti todenneet että ilman läsnäoloa on aivan mahdotonta oppia asioita. Näillä kursseilla POta ei sitten juuri tulekaan.

GRANULAT: Hieman parempi tapa viettää iltaa. Joskus kaveriporukka voi vuokrata itselleen mökin, syödä, saunoa ja tehdä muuta yhteistä kivaa. Illan päätteeksi joku kaivaa laukusta ison kasan pommeja ja terassilta heitellen kaadetaan metsää aikamoisella paukkeella. Kotona sitten kehutaan: Oli hyvät granulat.

PARENTAALINEN REITTI: Kulkee yleensä, ja ainakin aluksi, niin sanotusti reittä pitkin. Vaihtoehtoisissa muodoissa reitti voi kulkea myös adoption kautta. Joka tapauksessa pitkä, rikas ja palkitseva tie joka ei lopu tämän elämän aikana. Suosittelen jokaiselle.

SUPPO: Väärin kirjoitettu Suojelupoliisi. Terroristien mielestä kuuluisi ihan samaan paikkaan kuin oikein kirjoitettu.

METABOLIA: Tunne sen jälkeen kun ymmärtää että näille hihitellessä olisi ehtinyt opetella niiden oikean merkityksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *