13# Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan COPSAhtaa

Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (COPSA) on oppilaitoksenmme opiskelijakunta. Se on opiskelijoita varten. Vastaavia toimijoita taitaa olla kaikissa maamme oppilaitoksissa. Eri nimillä kulkevat opiskelija- tai ylioppilaskunnat tarjoavat opiskelijoille erilaisia edullisia palveluita, toimivat etujärjestönä paikkakunnalla ja järjestävät vapaa-ajan toimintaa.

Helsingin vuosinani kuuluin Helsingin Yliopiston Ylioppilaskuntaan (HYY). Se perustettiin 1800-luvulla osakuntien väliseksi yhteistyötahoksi. HYY on Suomen rikkain ylioppilaskunta. Silloin muinoin kaupunki suostui myymään opiskelijoiden käyttöön halpoja tontteja kaupungin laidalta. Toivottiin että tämä järjestely pitäisi opiskelijat ja heidän tuomansa metelin poissa keskustasta. Kyllä, jo silloin opiskelijoilla oli maineensa. Kaupungin viisaat eivät kuitenkaan osanneet ennustaa kortteleiden leviämistä ja kaupungin kasvun suuntaa. Monet HYYn haltuun päätyneet tontit löytyvät nykyään valtakunnan kalleimpien neliöiden joukosta. Seuraavan kerran Monopolyn ääressä voit löytää vaikkapa Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun hyvien hintojen joukosta. Laajasti tunnettuja lienevät ainakin Uusi ja Vanha ylioppilastalo. Opiskelijan arkeen yleisimmin vaikutti HYYn omistama Unicafe ja sen 16 ravintolaa eripuolilla kampuksia. Siinä saattoi aina mietti, mikä olisi ollut ruuan hinta ilman suuria omaisuuksia. 

Opiskelijakunnat ovat demokraattisia toimijoita. Niihin liitytään jäseneksi jäsenmaksun kautta. Välitön jäsenetu on opiskelijakortti. Jäsenet valitsevat sitten edustajiston päättämään asioistaan. Yleensä löytyy sitten toimeenpaneva porukka eli hallitus. COPSAn toiminta kampuksellamme näyttäytyy pienenä ja kotoisena. Helsingissä opiskelijakorttia hankkiessa piti asioida suuressa toimistossa jonotusnumerolla jonottaen ja lasin takana palvelevan ihmisen kanssa puhellen. COPSAn toimisto toi mieleen vanhan tiedekuntayhdistykseni olohuoneen. Pöydän äärestä löytyi ystävällinen hymy ja sohvalta asti pohdittiin vastauksia esittämiini kysymyksiin. Kahvia ei ehditty antaa mutta kuitenkin tuli sellainen olo että sinne voi mennä iloisesti toisenkin kerran. Kunnia COPSAlaisille!

COPSA ei ole osallinen satojen miljoonien liiketoiminnan pyörittämisestä ja kampuksen ravintolankin omistaa monikansallinen yritys. Mitä opiskelijakunta siis tekee? Ihan konkreettisesti syksyn kalenteri näyttää tältä: 

28.8. Elba-päivä aloittaville opiskelijoille

28.8. Get together Nightclub Callessa (epäviralliset opiskelijabileet)

9.9. Verenluovutus-kampanja Talonpojankadun kampuksella

11.9. Eka kerta -tapahtuma ensimmäisen vuoden opiskelijoille Kokkolassa

18.9. Pelipäivä Meripuistossa Kokkolassa

2.10. Tursajaiset

30.10. Halloween-bileet

6.11. Edustajistovaalit

7.-8.11. Triangeli-risteily

11.-15.11. Hyvinvointiviikko

27.11. Haalaripäivä

11.12. Pikkujoulubileet

Aika paljon siis keskitytään opiskelijoiden sosiaaliseen viihtymiseen. Se on tärkeää jokaisella opiskelijapaikkakunnalla. Yhteiset jutut ovat tärkeä osa yksinäisyyttä ja sen lieveilmiöitä vastaan. Lisäksi tarjolla on yhteisiä liikuntavuoroja ja muuta hyvinvointitoimintaa.

Itse en kärsi vapaa-ajan ongelmista. Sen mitä opiskelu, työ, perhe ja kodin työt jättävät jäljelle, menee ihan sujuvasti yksinkin. En vastusta meidän luokkaa millään tavalla ja haluan heidän kanssa tutustua kovasti. Monivuotisen projektimme kannalta on parasta panostaa tähänkin puoleen. Aikataulu on kuitenkin tiukka ja velvollisuudet monet. Toivottavasti aina välillä jokin mahdollisuus aukeaa. Verta ehdin käydä jo vuotamassa. Siinä oli hauska jonotella luokkalaisten kanssa. Minulle tärkein COPSAn tuoma asia on opiskelijakortti. Sen saa perinteisenä ja sähköisenä. Sen avulla opiskelija pääsee käsiksi kaikkiin opiskelija-etuihin. Odotan innolla uuden uimakortin ostamista. Säästö on 48 euroa kahdenkymmenenviiden kerran kortista. Kun aloittelen opiskeluita osa-aikatyöstä käsin ja opistovapaallakin pääsen käsiksi Aikuiskoulutustukeen on opiskelijakortti etuineen erityisen houkutteleva. Suoraan sanottuna pääsen käsiksi hyviin etuihin nauttien kuitenkin suuremmasta tulovirrasta kuin opintotuella elävä. Kauppa ei kuitenkaan ole niin kannata mitä ehkä luulisi. Tulot putoavat paljon enemmän. Alennusta on kuitenkin kiva saada.

Palaan vielä COPSAn olohuoneelle. Se ja vastaavat huoneet ovat oiva paikka uudelle ja paikkaansa hakevalle opiskelijalle. Tämä on totta erityisesti pienellä kampuksella. Isommissa paikoissa saman roolin täyttävät ainejärjestöt. Missä on ulalla, voi luottaa näistä paikoista löytyvät vanhempia (ainakin opiskeluvuosina mitattuna) opiskelijoita. Heillä on kokemusta talosta ja sen käytännöistä. He tietävät luokkien ja rakennusten sijainnit. Heillä on tietoa riennoista ja tapahtumista niitä kaipaaville. He opastavat liikunta- tai harrasteporukkaan jos sellainen löytyy. Ja mikä parasta: näille paikoille valikoituu opiskelijoita jotka aktiivisesti ja iloisesti auttavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *